Bridgeclub Retie

Hartenvier

Logo BridgeClub

Herdenkingstornooi 2006


1 STE HERDENKINGSTORNOOI LOUIS RAEYMAEKERS OP 16/09/06
Terug naar tornooioverzicht

Resultaten en verloop
Paarnummers en verloop per ronde De scorebriefjes Globale en je individuele uitslag

“ Als Retienaar en bridgespeler van grote klasse, een voorbeeld van fair play, verdient Louis Raeymaekers zeker de speciale aandacht van de Retiese Bridgeclub. Een jaarlijks tornooi met zijn naam als aandenken, wordt overwogen…”

Zo eindigde Roger Van den Put zijn artikel “RETIENAARS IN DE KIJKER” in het tijdschrift van de Retiese Heemkundige Kring “Zeven Neten” van juni 2006. Zo geschreven, zo gedaan. Amper drie maanden later op 16 september 2006 was het “1 ste herdenkingstornooi Louis Raeymaekers” een feit.

Wat motiveerde het Retiese Bridgebestuur om een tornooi naar Louis Raeymaekers te noemen? Louis Raeymaekers is een geboren Retienaar (°1913). Hij stamde uit en gekend molenaarsgeslacht van vele generaties. Louis zou het in een minder lucratieve bedoening zoeken. Reeds als student was hij gefascineerd door het kaartspel. Met de tijd groeide hij uit tot een eminent bridgespeler. Zo won hij rond de periode 1950-1965 ongeveer alles wat er in België te winnen viel. Meer dan eens werd hij Belgisch kampioen en dit zowel voor paren als voor teams. Internationaal vertegenwoordigde hij België op verscheidene Europese kampioenschappen. De bridgewereld beheerste zijn leven: niet alleen als speler, maar ook als organisator-tornooileider en als theoreticus was hij zeer actief. In 1989 overleed hij na een kortstondige ziekte. Zijn collega-bridgers getuigen niet alleen over Louis' genialiteit als bridgespeler, maar evenzeer over zijn correctheid en fijngevoeligheid ten aan zien van de (meestal zwakkere) medespelers. Voldoende redenen om dit tornooi naar deze voorbeeldige dorpsgenoot te noemen.

Vooraf was besloten om het aantal inschrijvingen tot 56 (28 paren) te beperken. Na de bekendmaking duurde het dan ook maar enkele dagen of 56 recreatieve bridgers hadden zich voor deze 1 ste kaart-trektocht door het dorp ingeschreven. Hoewel bij zo'n kroegentocht uiteraard het bridgen primeert, toch is deze vorm van wedstrijd-bridgen losser en aangenamer. Bovendien is de sfeer ontspannen en gezellig. Als het bovendien nog zomers warm is, dan kan er niets meer stuk.

Bridge zou bridge niet zijn indien iedereen niet zou spelen om te winnen. Spijtig genoeg kan er maar één paar winnen en dat was: de gebroeders Lowie en Jef Dijckmans. Terecht waren ze fier en samen met hen unaniem alle andere deelnemers.

Het was een geslaagde première en dat is dan ook uitbundig gevierd. Nog het vermelden waard: De “gewaardeerde winnaars” waren nog geen jaar met bridgen bezig. Dit verdient zeker nog een extra proficiat en dat zou Louis Raeymaekers er ook van gevonden hebben.